Összes oldalmegjelenítés

2012. október 5., péntek

A Császár útja (63.) – Befejezés



Megnyert mindent, amit lehetett, soha nem látott magasságokba emelkedett. Amikor első alkalommal ült kamerák elé, a F1 díszes trónjában foglalhatott helyet. Most pedig minden megváltozott. Akkor vasárnapi diadalát követően, az olasz tifosi vörös mámorában közölte döntését – most egy szürke csütörtöki napon, a versenyhétvége előtt, az őt két hete még darabokra szedő újságírók társaságában. Gondolatait papírról puskázta, előre megtanulta, és csupán a személyes résznél érezhettük azt, valóban őszintén és a szívéből beszél.

A könnycseppek nem hazudnak.

Csalódott, de sérelmein bölcsességével felülkerekedő ember benyomását keltette. Vesztesként viselkedett és bukott embernek állította be saját magát. Valami nagyon nincs rendjén. Aki kicsit is ismeri, tudja, hogy ez nem ő…

Három éve azért tért vissza, mert bizonyítani akart: hogy negyvenen felül is képes felvenni a kesztyűt, hogy képes dacolni az idővel és változással, hogy kihívásként gondolkodik róluk, aminek úgy érzi, képes megfelelni. Most pedig azt mondja, „sok kritikát vágtam zsebre, amik egy része jogos volt”, „nem értük el a célunkat” és hogy „nem tudtam már hosszú távú perspektívát nyújtani senkinek”.
Az ember valahogy nehezen hiszi, hogy ezeket a szavakat Michael Schumacher mondja, a le-lepillantásokból pedig biztosan érzi, hogy ezek valóban nem az ő gondolatai. Miután döntését még saját csapatának sem árulta el, csupán közvetlenül a sajtótájékoztató előtt, nyilvánvalónak tűnik, hogy a beszéd az ő és Sabine Kehm közös alkotása lehetett. Viszont az árulkodó jelekből az is valószínűsíthető, hogy ez inkább csak egy utoljára, még kötelességből és lojalitásból elvégzendő munka terméke, melynek célja, hogy elvarrjon minden eddig elvarratlan szálat: az esetleges nézeteltérésekét és konfliktusokét is.

Hogy végleg lezárhassa életének ezen – immáron ismét tehernek érzett (?) – korszakát. Hogy új útra léphessen, ahol mocskos játszmák, érdekháborúk és támadások helyett újra csak békét, szeretetet és bizalmat érezhet maga körül. És ahol már csak a valóban fontos és értékes dolgokkal kell foglalkoznia.

Egy hete a kocka el lett vetve: a Mercedes nem várt Schumacherre, döntött. A német számára pedig nem volt visszaút. Sőt, semmilyen út nem volt előtte – egyszerűen nem volt merre és nem volt miért továbbhaladnia. És őt bármily fájdalmasan is érintette ez (illetve az azt megelőző hetek-hónapok eseményei), tűrt és nyelt, mert már nem volt értelme ellenkezni, dacolni vagy háborogni sem. Különösen úgy nem, hogy közben önmagában sem volt biztos. Schumi ugyanis mindig csapatember volt, és mindig beállt a sorba, ha kellett – olykor magát is feláldozva (ld. 2006, Massa ferraris jövője) a közös cél érdekében.
A mély csend olykor mindennél többet elárul. A múlt pénteki bejelentést márpedig egy hetes mély csend kísérte. Nem állt nyilvánosság elé, nem véleményezett, hallgatott – mert ezt tartotta a legbékésebb megoldásnak. Pedig lett volna miről panaszkodnia. Utódja talán ezt tette volna, neki ez sosem volt kenyere. Maradt hát a bölcs és higgadt hallgatás, a csalódottság leplezése. Ám hogy nem volt minden rendben, hogy valami elszakadt közte és csapata között, azt a hallgatás, a bejelentés körüli utolsó pillanatig tartó titkolózás, valamint a papírra vetett óvatlan pillantások árulták el.
Hibást viszont nem kell keresni – egyszerűen csak így hozta az élet.

Az az ütközés mindent darabokra tört: Jean-Eric Vergne Toro Rossóját, Michael Schumacher Mercedesét – és munkája értelmébe vetett hitét. „Ez meg mi volt?!” – tette fel a kérdést versenymérnöke értetlenkedő hangon. Hogy az esethez mennyiben járult hozzá az akkor már pontosan ismert igazság – ti. hogy csapata megállapodott Hamiltonnal –, sosem tudjuk már meg. Azt viszont mindnyájan láthattuk, hogy hibáját követően minden korábbinál magányosabbnak érezhette magát. Az őt érő kritikák a legabszurdabb és leggusztustalanabb formában zúdultak rá, és bár korábban ellenállt az ilyesminek, miután már nem érezte maga mögött mással kacérkodó, új jövőt tervező csapata bizalmát, az önmagában mindig kétkedő bajnok végleg elbizonytalanodott. A felhők minden korábbinál sötétebben és fenyegetőbben tornyosultak feje fölé, és hirtelen az egész világ ellene fordult, mintegy azt dörmögve felé: „eljött az idő”.
A kemény kritikák ezúttal betaláltak. Nem azért, mert jogosak és ésszerűek voltak, hanem mert a három év alatt most először úgy alakult a helyzet, hogy immáron saját környezetére sem mert támaszkodni, s hogy nem volt előtte valós választási lehetőség. A közeg mintha kivetette volna magából, ő pedig megértette a jelzést, meghajolt a „nép akarata” előtt. Nem úszott tovább szemben az árral álmait és célját kergetve, inkább elfogadta helyzetét és döntött: feladja.

Ami a pályán ez alatt a három év alatt nem sikerült a fiatal tehetségek egész sorának, azt most összehozták a körülmények: Schumi megtört, elveszítette eddigi hitét, és bár érezhetően volt még benne egy szezon, lehetőségek és érdeklődés hiányában már nem akarta azt. Ekkora ellenszélben már nem. Döntött – mondjuk, pedig valójában csak egy lehetősége maradt.
Alexander Wurz a tegnapi hírre reagálva így fogalmazott: „Sajnos az utóbbi három éve nem volt olyan sikeres, mint ahogy elképzelte. De nem hiszem, hogy ezzel károsította volna a hírnevét. Sokan mondják, ez már nem az első Schumi volt, de mi tudjuk, hogy az első Schumi legyőzhetetlen volt.”
A mostaniról mondhatnánk, hogy legyőzték, hogy végül felülkerekedett rajta az idő. De ez nem teljesen lenne igaz, hiszen aki látta az idei teljesítményét, monacói pole-ját, fantasztikus időmérős javulását, parázs spái csatáit és versenytempóját, tudja, még bőven volt keresnivalója a Rosbergekkel és Hamiltonokkal tűzdelt mezőnyben. És mindez azt mutatja, hogy a csatát, amit 2010-ben az idő múlása ellen indított, s amelynek céljául annak bizonyítását tűzte ki, hogy a sikeresség nem az idő, hanem a módszer függvénye, nem elbukta, csupán egyszerűen nem kívánta tovább folytatni. Mert hirtelen nem volt már értelme. Önmagának már rég bizonyított, a kétkedőket pedig már nem is akarta győzködni tovább. Megváltozott, emberibbé vált, de mára megértette, a Forma–1 olyan közeg, amiben mindez nem számít erénynek. Korábban gépiessége miatt támadták, ma viszont éppen emberi vonásai miatt űznek gúnyt belőle (ld. Szingapúr követően). A számára fontosnak tartott dolgokra pedig egyre kevésbé kíváncsiak már.

Azt mondják, a csúcson kell abbahagyni. A szóhasználat helyes: mert a csúcson valóban csak abbahagyni lehet – befejezni sosem! Michael Schumacher 2006-ban a csúcson szakította meg karrierjét – hogy aztán három év után teljessé tegye azt. 2010-ben puszta szenvedélyből tért vissza, s mára bizonyította magának, valóban ez a sport lényege. Sikeres versenyzőből átlagos emberré vált, ami mindig is lenni akart. S bizonyította magának, így is lehet. Sőt, voltaképpen így van értelme igazán. Így válik kerekké egész története.
Azt mondja, számos dolgot megtanult – elsősorban önmagáról. „Hogy veszíteni nehezebb, mint győzni, és tanulságosabb is. Hogy az embernek meg kell becsülnie, ha azt teheti, amit szeret.” Michael Schumacher az utolsó leckét is megtanulta, s igazi bölcs emberré vált. De mindenekelőtt kiteljesedett emberré.

Márpedig ezek ismeretében senki egy pillanatig nem állíthatja, hogy visszatérése fölösleges és értelmetlen volt! Talán nem érte el célját, talán volt még benne egy év és pár nagy siker. De miután ebben a három évben megtanult veszíteni, s ráébredt arra, hogy a sikerek halmozása helyett olykor sokkal jobban lehet örülni az élet apróbb ajándékaival, megelégedett a sorstól kapott lehetőséggel, s pozitív mérleget vont.

Mert ma már tudja, a második karrierje során megszerzett tudásának és tapasztalatának sokkal nagyobb értéke lesz majd élete hátralévő részében, mint bármely győzelmének. Most már ugyanis csak önmaga számít, a neki hátat fordító külvilág nem.  S ennek tudatában válik könnyebbé a búcsú, a mindvégig hitt célokról való lemondás és a beletörődés is.

A küzdelem lezárult, a terhek pilleként hullottak alá. Miként az a pár keserű könnycsepp. A száguldás véget ért, most meg kell állni. Beköszöntött a béke ideje.

***
*Miként jutott idáig Schumacher? Mire várt döntésével és mi tartotta bizonytalanságban? Hogy jött létre a Mercedes-Hamilton frigy? Mi okozhatott ellentétet/félreértést csapat és versenyző között, és mi minden történhetett a háttérben? A Császár útja hamarosan többrészes sorozatban magyarázza el a Schumacher–Mercedes történet hattyúdalának részleteit.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése